Antrenman, Fitness, Spor

Spora Yeni Başlayanlar İçin Ön Hazırlık

Spora Yeni Başlayanlar

Sporun herhangi bir dalında amatör ya da profesyonel olarak başlamaya mı karar verdiniz? Hayatın bir kısmında spor yapmayı mı hedefliyorsunuz? Ancak nasıl olacağına kararsız mı kaldınız? İşte size göre tam bir rehber. Spora yeni başlayanlar için ön hazırlık listesi.

Günümüzde insanların çoğunluğu spor salonlarını tercih etmektedir. Spor için salonların uygun olması ve birden fazla hizmetin bulunması nedeniyle kullanılmaktadır. Spor salonları en fazla vücut geliştirme, kilo alma veya kilo verme gibi nedenlerden dolayı tercih edilmektedir. Sağlıklı kalabilmek ve vücudunun gelecek yıllarda da dinç kalması için spor yapmak çok önemlidir. Bu yüzden sporun hayatında bir yeri olması gerekmektedir.

Her ne amaçla spor yapılırsa yapılsın sağlığa olan etkisi de azımsanmamalıdır. Fakat genellikle yeni başlayanlar için spor oldukça ağır ve zahmetli geçmektedir. Bu dönem spora ara verenler içinde geçerlidir. Spora yeni başlayanlar ya da ara verip devam edenlerde bir hantallık söz konusudur. Bu hantallığı ise ancak antrenman ile atabilmek mümkündür.

Spora Yeni Başlayanlar Ne Yapmalı?

Vücut geliştirme sporu ile henüz yeni tanışan ya da ara verenlerin başlangıç yapması sancılı geçer. İlk 3 hafta ya da 1 aylık süreç zor geçmektedir. Vücutta ağrılar kendini ciddi şekilde gösterir. Spora yeni başlayanlar da isteksizlik gibi pek çok şeyle karşılaşabiliriz. Ancak kararlı iseniz, ne yapmanız gerekeni tek tek anlatacağım.

Tüm Vücut 1-2 Hafta Çalıştırılmalı

Antrenman ilk olarak vücudun tamamı çalıştırılarak başlanmalıdır. Her bölge zorlanmayacak şekilde çalıştırılması gereklidir. Bu uygulama spor salonuna gidiş zamanlarına göre ayarlanmalıdır. Genellikle birer gün arayla spor tercih edilmelidir. Bu süreçte vücudun alışması için 2 gün peş peşe de gidilebilir. Ancak program vücudu yormamalıdır.

1-2 hafta boyunca tüm vücut düzenli şekilde çalışmalıdır. Spora yeni başlayanlar ya da ara verenler için alıştırma son derece önemlidir. Antrenmanlar genellikle 3 set halinde ağırlık arttırarak yapılmalıdır.

Split çalıştırma Yöntemi

1-2 hafta alışma sürecinden sonra vücudu yavaş yavaş bölgelere ayırın. Haftalık olarak belli kas grupları için gün belirleyin. Örneğin, ayak kasları için 1 gün üst vücut için diğer bir gün. Bu şekilde vücut antrenmanlara daha çabuk alışır. Her bölge günlük kas çalışmasını daha iyi tamamlar.

1 aylık sürecin sonunda ise tamamen vücut geliştirmeye hazır bir sisteme sahip olursunuz. 1 ay yad a 2 ay süre geçtikten sonra protein satın al seçeneği mantıklı olacaktır. Bununla birlikte L karnitin almak isterseniz de 1-2 ay vücudun iyice toparlanması önemlidir. Genellikle hiç spor yapmayanlar için bu süre 6 aya kadar çıkabilmektedir.

Back to list

Bir cevap yazın